Hoe maak je een plan voor een verlichtingsproject?

Verlichting in huis hebben we allemaal nodig. In de wintermaanden zal er meer aandacht uitgaan naar de juiste verlichting. Zomers met de lange dagen vol daglicht is er minder interesse voor sfeerlicht. Maar de wintermaanden zijn weer in aantocht. Welke verlichting past nu eigenlijk in welk interieur. Er zijn grof weg 5 soorten verlichting die elke woning nodig heeft;

Basisverlichting
De verlichting die altijd aanwezig is noemen we basisverlichting. Wanneer we in het donker thuis komen is dit het eerste licht wat we aandoen. Het gelijkmatige licht dient om direct alles goed te kunnen doen. In een hal trekken we onze schoenen aan of uit en hangen we onze jas op. Daar hangt dus de basisverlichting in de vorm van een hang- of plafondlamp. Ook het toilet en badkamer is voorzien van basisverlichting.
Functionele verlichting
Lees- en bureaulampen worden aangemerkt als functioneel licht. Licht om dus iets bij uit te oefenen. Lezen, knutselen en werken op PC of papier, wordt meestal bij een functioneel, fel licht gedaan.
Decoratieverlichting
Bij decoratief licht moet je denken aan kerstverlichting en lichtslingers. Dit licht is er soms maar voor een bepaalde periode van het jaar. Is geen licht waarbij je lekker kunt lezen. Het is vooral verlichting waar je naar kunt kijken.

shutterstock_343599698

Gerichte verlichting
Deze verlichting staat gericht op een object, zoals een schilderij of een mooi accessoire in het interieur. In de vorm van een spotje of lampje met draaibare arm kan gerichte verlichting worden gecreƫerd.
Sfeerverlichting
Sfeerverlichting moet er voor zorgen dat het gezellig en warm oogt in het interieur. Sfeerverlichting wordt gebruikt naast de basisverlichting in de vorm van een staande schemerlamp, vloerlamp of wandlampje. Zo ontstaat de gezellige sfeer.

Verlichting aanbrengen

Wanneer je een verlichtingsplan gaat maken is het verstandig om een plattegrond van de ruimtes te maken die verlicht dienen te worden. Zo zie je waar het meeste licht van buitenaf naar binnen valt en waar maar korte tijd een lichtje wordt gebruikt. Wanneer we beginnen met lichtpunten aan te brengen in de woonkamer zullen we eerst de basisverlichting gaan toepassen. Alleen basisverlichting geeft een ruimte geen gezelligheid dus sfeerverlichting is de tweede stap. Waar zet je de vloerlamp neer en waar komen de schemerlampjes? Door een plattegrond te tekenen kun je precies zien welke hoeken er verlicht moeten worden. Naast de bank waar in de ’s avonds gebruik van wordt gemaakt kan dan een functionele lamp worden neergezet om bij te lezen. Wanneer de leeslamp ook gedimd kan worden, kan deze ook weer als accent-sfeerlicht worden gebruikt. Gericht licht hangen of plaatsen we naast of boven een apart accessoire wat zo een mooie eye-catcher wordt. Ook een schilderij verdient een gericht licht in de vorm van spotjes.

Andere ruimtes in huis

De andere ruimte in huis zullen allemaal gevuld worden met een basisverlichting. De slaapkamers, halletjes en keuken zijn altijd voorzien van een plafondlamp. Slaapkamers worden gezellig door mooie bedlampjes of een enkele staande schemerlamp te plaatsen. Op een bureau in een werkkamer wordt een functionele lamp in de vorm van een bureaulamp neergezet.

Comments are closed.