Ben jij klaar voor je verlichtingsproject?

Verlichting is tegelijkertijd één van de meest onderschatte zaken in eender welke ruimte en één van de belangrijkste. Een andere lichtinval kan meteen voor een compleet andere sfeer zorgen. Een lamp die net wat anders geplaatst is kan het dagelijkse leven gemakkelijk of net ontzettend moeilijk maken. En dan hebben we het nog niet gehad over de locatie van de schakelaars, het lopen van de draden en zo kunnen we nog even doorgaan. De hamvraag is dan ook: ben jij wel klaar voor je verlichtingsproject?

De voorbereiding

Een verlichtingsproject staat of valt met een goede voorbereiding. Het is belangrijk om eerst en vooral even fysiek door de ruimte te lopen en met pen en papier alles te noteren dat nodig zal zijn. Naderhand kunnen daar nog altijd aanpassingen aan het gebeuren maar zonder deze basis mis je ongetwijfeld enkele belangrijke zaken. Denk hierbij meteen na over de sfeer die in de kamer moet heersen, de opties om deze te bereiken, wat de praktische bezwaren zouden zijn rekening houdende met alle opties en wat er nu eigenlijk allemaal mogelijk is met het ter beschikking staande budget. Slechts één van deze zaken uit het oog verliezen kan tot situaties leiden die echt niet aangenaam zijn.

Klopt het plan?

De voorbereiding is achter de rug en alle informatie is verzameld. Dan is het tijd om het plan zelf op te stellen natuurlijk. Een plan is overigens veel meer dan zomaar een ruwe schets van wat waar moet komen en hoe het allemaal zit. Een plan is een gedetailleerde weergave van wat voor licht en welke lamp op welke plek komt. Hoe de bedrading loopt en waar de schakelaars exact komen. Een plan is geen half werk en dat is een wetenschap die vaak lijkt verloren te gaan.

De opdrachtgever

Een verlichtingsplan wordt in de regel opgesteld op bevel van een opdrachtgever. Het spreekt voor zich dat van essentieel belang in deze dan ook is dat er goed overleg is gepleegd met de opdrachtgever. Is er voldoende rekening gehouden met de wensen van de opdrachtgever? Is er wel echt goed afgesproken? Vaak is het immers zo dat er wat naast elkaar gecommuniceerd wordt en het eindresultaat dan wel een goed verlichtingsproject is maar er te weinig rekening is gehouden met wat de opdrachtgever eigenlijk voor ogen had. Hier in het begin al goed over overeenstemmen kan later heel wat kopzorgen uitsparen.

De levertijd

Een laatste punt waar het al wel eens spaak durft te lopen: er is een goede voorbereiding gebeurd en met zo goed als alles rekening gehouden. De afstemming met de opdrachtgever liep perfect en het lijkt het beste verlichtingsproject in de tijden te zullen worden. En dan aan het eind van de dag blijkt opeens: een deel van de materialen kan niet op tijd geleverd worden. Het is zoiets ontzettend gemakkelijk om over het hoofd te zien maar het blijft gebeuren en plannen in de war sturen. Vergeet nooit de levertijden in eender welk plan dat je opstelt!

Lees hier over het maken van plan voor een verlichtingsproject!

Comments are closed.